Taipei

In oktober 2019 zijn we een week naar Taiwan geweest, waar we de hoofdstad Taipei hebben bezocht. We hadden een kamer geboekt in de wijk Datong, in Jian Shang Hotel. Een leuke wijk met de Dihua Street en de Xiahai City God Tempel op loopafstand. Hier liepen we s’avonds vaak nog een rondje.

Scooters zijn in grote getallen aanwezig in Taipei. De manier om je daar te verplaatsen. Waar je in Nederland vooral auto’s geparkeerd ziet in de straten, zijn er in Taipei mooie kleine parkeervakken gecreëerd voor de scooters.

De scooters van Taipei

Met de metro is het goed reizen in Taipei. De diverse lijnen zijn met kleur aangegeven. Een Easy card koop je eenvoudig op het vliegveld bij het begin van de metrolijn. We hebben het saldo telkens opgehoogd met cash papiergeld. Naast de metro hebben we vele kilometers gewandeld in Taipei. Volgens onze smartwatch zelfs 114 km in totaal (gedurende 7 dagen). Je ziet veel tijdens het wandelen.

Veel gebeurt in Taipei op straat. De verkoop van groente en fruit, het voorbereiden van maaltijden en lekker op straat hier direct van genieten.

Elke wijk heeft zijn eigen night market. Echt een aanrader om er meerdere te bezoeken. Wij gingen er vooral voor het eten en de sfeer heen. Je merkt vanzelf welk eten geliefd is aan de rijen voor de kraam. Onze favoriete night markets waren vooral vanwege de sfeer: Ningxia Night Market (wijk Datong), Tonghua Night Market (wijk Da’an), en de Raohe Street Night Market (wijk Songshan). Verrassend om te eten was een dessert van een dun pannenkoekje met bolletjes limoen ijs, korianderblaadjes en gemalen pinda’s er in opgevouwen. Erg apart, maar lekker!

Diverse night markets
Avond in Taipei

Taipei kent vele tempels. Ze liggen bijna allemaal midden in de wijken, tussen de huizen en de night markets. Het is voor de Taiwanezen heel gebruikelijk om even binnen te lopen. De Qingshan tempel (in de wijk Wanhua) is echt een aanrader, daar is zeer veel te zien. De Bao’an tempel ligt in de wijk Datong. De Hui Chi tempel was een echte verrassing. Hier liepen we spontaan langs in de wijk Shilin. Eerst flink wat traptreden beklimmen, de tempel ligt op een heuvel. Vooral de trap zelf en de versiering met de beelden er langs waren prachtig.

Qingshan Tempel
Bao’an Tempel
Hui Chi Tempel

Met de Maokong Gondola gingen we de stad wat uit, de groene heuvels in. Heerlijk om te wandelen en thee te drinken. Wij deden dit bij Yaoyue Teahouse. Door de instructies goed te volgen en de diverse tools te gebruiken is het echt genieten op deze mooie stek van vers gezette thee. Je koopt een blikje thee, en wat nog over is neem je mee. Zo genieten we thuis nog na van deze trip.

Op de terugweg stapten we uit bij de Zhinan Tempel. Idyllisch hoog gelegen en rustig.

Zhinan Tempel

Wat opvalt in Azië, en Taipei is hier geen uitzondering in, is dat er veel op straat staat/hangt. De buitenruimte wordt ook actief benut. Vooral voor diverse schoonmaak artikelen. Bezems en handschoenen staan er ‘geparkeerd’.

Het eten is heerlijk in Taipei. Ontbijten deden we meestal op straat met bijvoorbeeld vers gestoomde dumplings. Ook zijn we een keer bij Fuhang Soy Milk aangeschoven voor de hartige soy milk en de fried bread sticks (beiden niet helemaal ons ding). Ze zitten met meerdere restaurants in een groot pand. De rij begint al buiten op straat. Op de 2e foto van linksonder zie je de bakkers bezig. Als ‘brunch’ hebben we bij Yongkang Beef Noodles van de pittige (goed te doen) rode beefsoup genoten. Eerst buiten in de rij en dan aanschuiven aan een tafel. Naast de soep waren er ook kleine schaaltjes met bijgerechten (zoals salades)te krijgen. Zeer de moeite van het wachten waard. Natuurlijk hebben we de pearl milk tea uitgetest. Wij deden dit bij Chun Shui Tang, waar ook lekkere lunchgerechten bij te bestellen waren. De lekkerste dim sum hebben we op bij Tim Ho Wan. De dumplings met spinazie en garnaal waren o.a. heerlijk. Heerlijk verfrissend was het verse licht zurige pruimen sap (Lao Pai Gongyuan Hao). We zijn er speciaal nog een keer naar toe gegaan met de metro. De gua bao bij Lan Jia is een aanrader. Een gestoomd broodje met langzaam gegaard varkensvlees met licht zurige groente en gemalen pinda’s. Mensen staan er voor in de rij. Verse vis kan je goed eten bij Addiction Aquatic Development. Heel relaxed, maar prijzig, thee drinken met wat zoete hapjes in een houten Japans theehuis (Eighty-Eightea).

Dagelijks met de fotocamera op stap maakte dat niet alleen de geijkte plaatjes er op kwamen maar ook wat creatiever werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. sjanie schreef:

  dat is wel een heel mooi reisverslag geworden, prachtig met de foto’s erbij en de verhaallijn

 2. hola me encanta la cabecera de tu blog, es una creación personal? Deeyn Staffard Paulita

 3. Roby Mick Osbert schreef:

  I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next! Roby Mick Osbert

 4. Click schreef:

  Puedo encontrar buena información de este artículo.
  Pam Hal Tiga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *