Exploring Alaska

Alaska is een land van bergen met sneeuw, mooie kusten, veel eilanden,  eindeloos uitstrekkende landschappen, vele gletsjers (Exit &  Mendelhall, foto’s rechtsboven/midden) en bos om door heen te wandelen. Om al dat moois te kunnen bewonderen is soms het nemen van een bus vereist (Denali NP: foto rechtsonder), rondtoeren in een gehuurd klein autootje (en onderweg 3 Fransmannen met grote rugzakken een lift geven – past altijd meer in een auto dan je denkt), een cruise doen in Kenai Fjords NP terwijl het stormachtig weer is (de orka’s, walvissen, dolfijnen, zeehonden, puffins en vele vogels maakten het groen-zien weer goed: foto linksonder).

Op de eilanden in zuid-oost Alaska zijn vele bald eagles te bewonderen (Mitkof & Bananof Island), vooral het geluid dat ze maken is fantastisch. Beren (bruine en zwarte) zijn er in grote aantallen, maar een zwarte beer op een wandeling tegenkomen zo’n 50 meter van het pad (foto rechtsboven) dat is toch wel spannend. Wat veiliger diverse beren bewonderd in een ‘opvangcentrum’ (the fortress of the bear, Sitka). Van de locals geleerd dat een vrouwtjes eland in juni/juli nooit alleen kan zijn, ook al zie je het jong niet, het is er zeker! (foto linksonder). Vele kariboes gespot in Denali NP, zelfs hoog boven in de bergen met zijn allen op een nog resterend stukje sneeuw afkoeling zoekend op een warme dag.

De Alaska Marine Highway is een fantastische manier om het land te verkennen. Startend in Bellingham (zo’n 2.5 uur rijden boven Seattle) via Petersburg, Sitka naar de hoofdstad Juneau gevaren (foto’s links en middenboven). De enige hoofdstad van de wereld die niet via een autoweg te bereiken valt. Soms moet je een weekje op een eiland blijven voordat er weer een ferry langskomt, maar dat is in die omgeving echt geen straf buy viagra in usa. Haventjes, vissersschepen en watervliegtuigen en verse vis (zalm, oesters, mosselen, heilbot) zijn er in overvloed.

Er is meer cultuur dan je aanvankelijk zou verwachten. Mooie houtsnijwerken, geborduurde kleding etc. bewonderd van de Tlingit (foto rechtsonder). Er zijn vele musea die je alle ins-en outs tonen van de boeiende geschiedenis van Alaska (Sitka: National Historical Park, Sheldon Jackson museum; Anchorage: Alaska Native Heritage Center). Een aantal Russisch Orthodoxe kerken zijn te bewonderen (foto linksboven, Sitka) en je kan lunchen op zijn Russisch bij Nina in Nikolaevsk. Het vele wildlife en de cultuur is vaak de bron van inspiratie van vele mooie versieringen op gebouwen. Typisch Amerikaans (?) is de wijze van oversteken in Juneau (foto rechtsboven), je zou zeggen dat een zebrapad an sich al voldoende is.

Onze trip was fantastisch! Per vliegtuig, ferry, huurautootje gingen we van Amsterdam – Seattle – Bellingham – Petersburg – Sitka – Junaeu – Anchorage – Girdwood – Homer – Seward – Denali NP – Anchorage en vanaf daar weer via Seattle naar Amsterdam. Slapen bij locals in B&B’s en in cabins in de natuur.  Genieten van de fijne restaurantjes, de champagne-oesterbar. Wil je tips? Vertel het je graag.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. sjanie schreef:

  heel mooi gedaan, leuk verhaal en mooie foto’s.
  zou er zo naar toe willen, maar dat gaat het niet worden.

 2. Ria schreef:

  Prachtige foto’s en verhaal, mooi bijelkaar gezet Marjolein en Walter!

 3. Agnes schreef:

  Wat een belevenis lijkt me dit. Prachtige foto’s ook.
  En dat je er zelfs lekker kan eten en wijn drinken maakt het helemaal af.

 4. wijnand schreef:

  Ik ben er eindelijk achter welke url ik moest aanklikken. zal mijn leeftijd zijn en boevendien ken je mij wel een beetje, ja toch niet dan. Ik heb genoten, zoals altijd, van jouw/jullie foto’s en verslagen.
  Kortom geweldig. tot ziens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *