Raymond Rutting & The art of news #2

Museum Hilversum toont mooie foto’s ‘The art of News #2’ van Raymond Rutting (t/m 21 september). Op een juist moment deze tentoonstelling bezocht. Net begonnen aan een korte introductiefilm en daar kwam Raymond zelf de zaal in voor een rondleiding. Wat gaan de foto’s nog meer spreken als je hoort wat er voor nodig was om ze te maken, wat het idee achter de rapportage was, wat het fotograferen met Raymond doet, hoe hij acteert in probleemgebieden.

Raymond vertelt hierboven over zijn portretten gemaakt in Afrikaanse landen. Een ieder afzonderlijk tegen een zwart kleed gefotografeerd of een uitgedroogde hut met natuurlijk zonlicht dat weerkaatst werd door gouden reflectieschermen. De vele mensenmassa’s erom heen ontbreken op de foto’s.

Bij een foto gemaakt van een meisje die haar vader is kwijt geraakt door de tsunami in Sri Lanka vertelt hij hoe hij bewust kadreerde. Een ruimte is open gelaten, ‘leeg’ naast haar, om het gemis van haar vader te tonen.

In Nederland fotografeert Raymond veel verschillende zaken, natuur vanuit een vliegtuig, de koningin en mensen in een omgeving die verbazing oproept. De foto linksboven is gemaakt in zwembad de Kwakel en toont een zwemmer in de glijbaan, de foto rechtsboven toont een mevrouw genietend van een kerstdiner georganiseerd voor alleenstaande ouderen. Op het moment dat de foto gemaakt werd zat zij echter alleen aan een tafel.

Microkrediet van vaak maar 200 euro kan het leven van arme mensen echt verbeteren. Ze krijgen daardoor de kans een bedrijfje te starten en velen zijn succesvol. Zie de foto linksboven van El Hadj Becaye Saur uit Senegal. De 760 euro stelde hem in staat drie buitenboordmotoren aan te schaffen waardoor verder gelegen visgebieden bereikbaar werden. Antarctica is geen aanrader om heen te gaan volgens Raymond, je hebt er veel bergen met sneeuw en ijs, pinguïns (foto rechtsboven, Cuverville Island) en ijsberen en verder heel veel niets. Een ruig oord met weinig diversiteit.

Het juiste fotomoment  (golden moment) pakken is zeer belangrijk. De foto rechtsboven was slechts in 5 min tijd te maken met dit ideale licht bij Wadi Rum in Jordanië. Dat het niet altijd veilig is in de gebieden waar Raymond fotografeert is duidelijk. In Afghanistan is hij meerdere malen geweest. Voetbalplaatjes neemt hij altijd mee om jeugdige bendeleden voor zich ‘in’ te winnen. Zijn camera’s Nikon gaan maximaal 1-2 jaar mee en zijn dan ook compleet versleten door zand en zout water (foto linksboven: spulletjes die mee gaan).

Een deel van de tentoongestelde foto’s zijn geveild en de opbrengst draagt bij aan het Safe Schools project: kinderen leren wat er gebeurt in rampsituaties en hoe ze daarbij moeten handelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *