Zuidwest USA: een trip langs natuurparken

In 2015 hebben we een rondreis gemaakt in het Zuidwesten van USA: door Utah, Southwestern Colorado en Arizona. Zo’n 4.900 km in drie weken gereden: veel gezien en mooie wandelingen gemaakt. We sliepen soms in B&B bij locals thuis, in een tipi of in cabins/huisjes. Een mini-impressie van de prachtige landschappen zie je hieronder: 

We begonnen onze trip in Salt Lake City. Wasatch NF en de Mirror Lake Hwy 150 is een aanrader. Vandaar uit reden we met onze huurauto naar  Moab als uitvalsbasis voor Arches NP (foto rechtsboven en -midden) en Canyonlands NP (foto rechtsonder). De naam van het park ‘Arches’ verraad al dat je er vele bijzondere arches kan bewonderen. Het is een vrij druk bezocht park, waar rondom de arches korte wandelingen te maken zijn.  In Canyonlands NP bezochten we het ‘Island in the sky’ deel maar ook het wat minder bezochte ‘The needles’ deel. Heel verschillende landschappen. De Fisher Towers  ligt vlakbij: aanrader voor mooie wandeling tussen en over rotspartijen (zie foto hieronder).

Vanuit Mancos bezochten we Mesa Verde NP waar rotswoningen van indianen te bewonderen zijn. Via HovenWeep NM en Natural Bridges NM reden we via de 95 en 261 een fantastische route met een zeer scherpe afdaling naar de valley toe. We overnachtte in Tipi Village voor Monument Valley Navajo Tribal Park (foto linksboven). Goosenecks SP is bijzonder om even te zien. Om de noordkant van de Grand Caynon NP te bezoeken verbleven we in Jacob Lake. Op de weg er naar toe bezochten we Horseshoe bend (foto linksmidden). Vlakbij Elke Ridge verbleven wij in een privéhuisje waar elke avond de hertjes, elk, eekhoorns en kalkoenen voor onze veranda verschenen. Vandaaruit bezochten we Zion NP, Bryce Canyon NP (foto linksonder) en Red Canyon. Via de scenic road 12 reden we naar Bicknell. Onze uitvalsbasis voor Capitol Reef NP.

Onze laatste overnachting was in het kleine plaatsje Spring City wat vlak bij het Manti-La-Sal NF ligt.

Het zonlicht is zeer bepalend in welke rotspartijen opvallen in het landschap. Zo viel de kleinere rotspartij links pas op toen de zon er bovenop ging schijnen (Capitol Reef NP, foto hieronder)

Het park wat je echt niet mag missen is wat ons betreft Bryce Canyon NP. Echt betoverend qua vormen en kleuren van de rotspartijen. Ziet er heel sprookjesachtig uit. De Queens garden gecombineerd met Navajo Loop (via Wallstreet) is DE wandeling om te doen. Je loopt van boven naar beneden en weer naar boven in dit prachtige landschap (Bryce Canyon NP,  foto hieronder).

Er zijn niet alleen mooie rotspartijen te bewonderen in dit deel van de USA, maar ook bijzondere dieren en cultuur. Zie de foto’s hieronder. Zo hebben we horned toads en hagedisachtigen gespot (foto linksboven en -midden). Mooie petroglyphs (foto rechtsboven) en vele rotswoningen van indianen in Mesa Verde NP (foto rechtsmidden). In Monument Valley Navajo Tribal Park is het aan te raden om een tour te boeken en samen met indianen het gebied te verkennen. Je komt dan ook bij bijzondere grotten en ziet waar ze nu in het nationaal park wonen en leert over hun gebruiken (zweethut, foto linksonder). Bosbranden komen veelvuldig voor in dit gedeelte van de USA. Het geeft zeker met regenachtig weer bijzondere plaatjes (zie foto rechtsonder).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. prachtig ziet het eruit, mooi landschap en leuk verhaal erbij

  2. volkers schreef:

    Weer een geweldig verslag gegarneerd met prachtige foto’s. Ik heb optimaal van beiden genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *