Hong Kong highlights

In november 2017 hebben we een week van Hong Kong kunnen genieten. Hong Kong kenmerkt zich door de zeer hoge moderne wolkenkrabbers, dure modewinkels, leuke straatjes met simpele noedeltentjes en hippe restaurantjes, verschillende tempels/offerplaatsen, veel mensen, water en mooie natuur. Het was een aangename 25 graden toen wij er waren en veelal bewolkt. Hong Kong hoort sinds 1997 weer bij China, het is een SAR (Special Administrative Region). Zo’n 75% van de toeristen komt vanuit het vaste land van China. S’nachts is de stad mooi verlicht, de vele boten, wolkenkrabbers en gezellige straatmarktjes.

We hebben als vanouds weer genoten van het Aziatische eten. Juist de afwisseling tussen een eenvoudige plaats met plastic krukjes en noodle soep, geroosterde ananas op de markt met hippe en vernieuwende eettentjes maakt het zo leuk. Aanraders wat ons betreft: Lan Fong Yuen (eenvoudig, voor thee met melk), Little Bao (hippe/innovatieve tent, met zeer lekker eten!! o.a. pork-belly bao), Chachawan (Thai, met spicy Noord-Oosten Thai keuken), Peak Lookout (kies Indian selectie), Lock Cha Tea House (in Hong Kong Park, voor thee zoals het hoort met vegetarische dimsum).

Hong Kong is niet zo maar een stad, op meerdere eilanden is het op kleine delen volgebouwd met hoge wolkenkrabbers. Vaak zeer dicht bijeen op relatief vlakke grond. De rest van de eilanden zijn groen van de bomen en veel steiler. Hieronder zie je in het midden de Victoria Peak, te bereiken met een steile Peak Tram rit. Het gebouw zelf is vooral van buiten bijzonder gebouwd. Wij gingen er zo snel mogelijk uit (volgestouwd met toeristenwinkels/restaurants) om buiten van het uitzicht te genieten, te wandelen tussen het groen en Indiaans te brunchen bij het Peak Lookout restaurant.

De vele wolkenkrabbers worden tot onze verrassing met bamboe ondersteuning onderhouden. Je weet niet wat je ziet!Een van de vele tempels die we bezochten was Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Temple. Hier valt zeer veel te zien. Druk bezocht door mensen die diverse offers (m.n. fruit en wierook) kwamen brengen. Wij hadden een overnachtingsplekje vlak bij de wijk Soho. Erg gezellige wijk om overdag maar ook s’avonds te verblijven. Vol met smalle straatjes met kraampjes, eettentjes, kunstwinkels en Little Bao. Ons favoriete restaurant van Hong Kong, waar we in een week tijd 2x hebben gegeten. Ze gaan om half 7 avonds open en reserveren is niet mogelijk. Vaak is het buiten wachten tot er binnen plek is. Je eet of aan de smalle bar waarachter gekookt wordt of aan zitjes die tegen de muur geplaatst zijn. Het is er klein, gezellig en zit vol met verrassende fingerfood gerechten (de pork-belly bao is een aanrader, maar ook de geroosterde aubergine met pittige dressing en de dessert bao (gevuld met ijs van zeezout en caramelsaus).

Met een prepaid Octopus Card (vergelijkbaar met onze OV chipkaart) is het erg eenvoudig reizen in Hong Kong. Ook de verder weg gelegen bijzonderheden kan je snel bereiken. Voor de Big Buddha vergde de trip niet alleen een metro maar ook een 5.7 km kabelbaan trip (Ngong Ping 360). Om de Big Buddha (23 meter hoog) te bereiken moet eerst een trap van 268 treden worden beklommen. Dan zijn de erg mooie beelden van dichtbij te bewonderen. In de Po Lin Monastery genoten we nadien van een vegetarische set lunch. Daarna door met een regionale bus naar het vissersplaatje TaiO.

TaiO is echt prachtig. De huizen zijn op palen gebouwd. Iedereen is met vissen en deze verkopen bezig. Diverse exemplaren liggen gedroogd klaar voor de klanten. Omdat we geen tour geboekt hadden maar alles zelf organiseren hadden we alle tijd om rustig rond te lopen en te genieten van o.a. gegrilde ananas en gestoomde sint jacobsschelp met knoflook van de markt. Een paradijs voor de fotografen onder ons, veel mooie tafereeltjes om te vereeuwigen. Via een andere regionale bus bereikten we Mui Wo, van waar we de ferry namen weer naar Hong Kong.

Door de gehele stad heen is het genieten van de gebouwen. Je blijft je soms verbazen. Kleurrijk, maar na de oplevering komt er vaak geen verfkwast meer aan te pas. Bij vele huizen/winkeltjes kleine offerplekjes met wierook en vaak een citrusvrucht.

Hong Kong is ook vooral heel groen. Boven bij de Victorea Peak kan je mooi wandelen (zie middelste foto). Bij de vele tempels zijn vaak mooie waterpartijen aangelegd met lotusplanten (foto links bij Chi Lin Nunnery) . Daarnaast zijn er vele parken (Hong Kong park, Botanische tuin, Wetland park) waar veel mooi gekleurde vlinders zijn te spotten.

Aanrader is ook de Ping Shan Heritage trail. Dit is een 1 km lange wandeling door drie oude dorpjes in Nort-Westhern New Territories. Twaalf vakkundig gerestaureerde gebouwen zijn te bewonderen.

Hieronder een karakteristiek beeld wat je in de kleine steegjes in Hong Kong regelmatig kan aantreffen. Al met al een mooi beeld met dagelijkse spullen.

Hong Kong was wat ons betreft een mooie plek om zo’n 6 dagen te verblijven. We hebben genoten. Wil je meer info, laat het dan even weten.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Sandra schreef:

    Leuke blog!

  2. sjane schreef:

    prachtig de foto’s en je verslag er bij, heel duidelijk allemaal

  3. W.G. Volkers schreef:

    Ik sta elke keer versteld van het verhaal/jouw schrijfkunst het is fenomenaal het wordt gelardeerd met foto’s die vakkundig zijn gemaakt. Het komt overeen met een diner van 34 gangen. De mooiste gang is die waar de schrijfster, lees Kokkin, een ieder die dit leest, toelacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *