De wondere wereld van Nieuw Zeeland

In ons najaar (28 oktober t/m 26 november 2016) brachten wij een bezoek aan Nieuw Zeeland waar het voorjaar net begonnen was. Zowel het Noorder- als het Zuidereiland stonden op onze route. Het land is zo groot dat we hele gebieden waar ongetwijfeld ook veel moois te zien was over hebben geslagen. Waar we geweest zijn zie je hieronder. We hadden op deze plekken een paar dagen de tijd om wandelingen te maken, van wijn te genieten, de vulkaangebieden te bewonderen, wat van de cultuur op te snuiven en met de gastvrije Kiwi’s te praten. Afwisselend sliepen we in B&B en vakantiehuisjes/cabin’s. De route op het Noordereiland:

Voor ons was de high light van de vakantie de Tongariro alpine crossing. Een wandeling van 19.4 km, met hoogteverschillen. Je start op 1100 meter, stijgt naar 1900 meter en daalt dan af naar 600 meter. Voor de Lord of the Ring filmkijkers (je passeert Mount Doom). Wij deden er met fantastisch weer 7 uur en 15 min over. Wat je onderweg ziet zie je hieronder in de foto’s. De steile afdaling richting de mooi gekleurde meren moest voorzichtig worden genomen, maar wat een uitzicht!

Bij Rotorua leer je van de Maori hoe zij gebruik maken van de natuurlijke warmtebronnen waarop zij leven. Zeer de moeite waard om een rondleiding te krijgen en ook zelf rond te kijken. De zogenaamde Champagne pool laat mooie kleuren zien en bubbelt er vrolijk op los (foto linksonder).

Het Zuidereiland kenmerkt zich ook om de mooie kusten met grillige rotspartijen, zoals bij Piha (vlak bij Auckland, foto linksonder), alsook bij Coromandel (Cathedral cove, foto midden onder).

Zin in een heerlijk diner en/of mooie wijnen in een gezellige omgeving? We kunnen de volgende plekjes op het Noordereiland van harte aanbevelen: Mission Estate Winery (vlak bij Napier), Emporium (Napier), Ortega Fish Shack (Wellington): het toprestaurant van onze vakantie – aan de bar ons diner genuttigd vanwege de drukte.

Na een mooie boottocht (waarbij vooral het laatste gedeelte navigatie vraagt van de schipper) kwamen we aan op het Zuideiland voor het tweede gedeelte van onze reis. De route op het Zuidereiland:

De overtocht had ons hongerig gemaakt. De kuststreken staan bekend om de overheerlijke mosselen (blue shell), in Picton heerlijk van genoten. Op zondagnacht 13 november werden we wakker van lawaai. Stormde het buiten? Nee het bleek een aardbeving. Pas de volgende dag hadden we door dat het toch wel een heftige aardbeving was geweest. Ook aan de kust bij Abel Tasman NP was een tsunami waarschuwing van kracht, die dag ons richting de bergen begeven. Ons plan om een week later naar Kaikoura af te reizen en via de Oostkust naar Christchurch te rijden kon in de ijskast. Een geluk dat we op dat moment daar niet in de buurt waren!

De westkust was prachtig, zoals de pancake Rocks (zie foto rechtsonder) bij Punakaiki. Meer tropische planten door het vochtigere klimaat. En soms was er teveel water op de weg om onze beoogde route te kunnen vervolgen.

Een kleinere alpine wandeling deden we bij St. Arnaud: Mt. Robert Circuit. Een toegankelijke wandeling van 9.4 km, startend op 1060 meter en stijgend naar 1650 meter en weer terug naar 1060 meter. Op de top was het wel erg koud! De dunne handschoentjes bleken de handen onvoldoende warm te houden. Opletten op het pad is belangrijk, bij ons was het wat mistig en op een bepaald moment hadden we niet de juiste bocht genomen. Hier kwamen we later achter toen het wel heel steil en lastig werd de wandeling, dit kon niet kloppen.

Wat een aardbeving doet met een stad en de mensen konden we zien in Christchurch. Al vele jaren geleden dat de stad zo getroffen was, maar o zo zichtbaar nog.

Zin in een heerlijk diner en/of mooie wijnen in een gezellige omgeving? We kunnen de volgende plekjes op het Zuideiland van harte aanbevelen: Rock Ferry Wines (Blenheim) voor een heerlijke wijnproeverij en lunch, Monday Room (Christchurch).

We zijn van plan om nog eens terug te gaan omdat we de onderste helft van het Zuidereiland nog niet hebben bekeken. Dit schijnt volgens de kenners ook prachtig te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Agnes schreef:

    Gelijk dit verslag even gelezen. Wat een prachtige reis…de foto’s spreken voor zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *